Select Page

Kako se pripravim na masažo?

Pomembno je, da prideš stuširan/a, dame naj bodo nenaličene in nenamazane s kremami, tiste z dolgimi lasmi pa imejte le-te spete. Dobro je tudi vedeti, kakšno je vaše zdravstveno stanje, ker je pomembno, da se tretmaji izvajajo celostno.

Prinesem kaj s seboj?

S seboj ne potrebujete ničesar. Vse imamo pri nas: od brisač, olja, mize in prijetne klime.

Zakaj med masažo tako bolijo listi na nogah?

Listi so najbolj obremenjena mišica v telesu, ker poleg napora pri hoji in ostalih aktivnostih s seboj nosijo celotno telo. Bolijo tudi zato, ker je velikost mišice mala in je tako površina pritiska manjša. Najbolj boli samo pri prvi masaži, v kolikor se masaže izvajajo dovolj pogosto. Bolečina v tem primeru pomeni prebujanje mišice in jo s tem vrača v prvotno stanje.

Zakaj nastanejo vozli?

Vozli so posledica utrujene mišice oziroma mišice, ki je izgubila del prožnosti. Prožnost se manjša zaradi preobremenitve mišičnih vlaken, ki niso sposobna sprejeti dovolj kisika s hranili, da bi izničila strupe in aminokisline. Vozel si lahko prestavljate kot kepo skrčene mišice, ki mišico skrajša.  

Kako se da odpraviti vozle?

Odpravi se jih lahko s ponovitvami masaž, kjer se s pritiskom na vozel povzroča prekrvavitev in ga razbija na manjše dele. K izboljšanju pa pripomorejo na primer tudi termo losjoni in podobni preparati.

Zakaj prva masaža boli in ali bo pri naslednji teh bolečin manj?

Prva masaža boli (še posebej, če že dolgo niste bili na masaži ali je bila le-ta prenežna ali pa na masaži še sploh niste bili), ker imate utrujene mišice, z masažo pa jih prebujamo. Bistvo je povezano s prekrvavitvijo mišic. Prekrvavitev pa lahko spodbujate s primernim športom, pravo prehrano in rednimi masažami.

Koliko masaž potrebujem, da se bo stanje izboljšalo?

To je odvisno od posameznika do posameznika. Niti eno telo si ni enako, ker ni enako obremenjeno in hranjeno.

Zakaj največ 7 dni med terapevtsko masažo?

Sedem dni je maksimalna doba, po kateri se vidi, kako se vaše telo obnaša. Če ni naslednjega tretmaja, telo po sedmih dneh velikokrat pride nazaj v enako stanje, kot je bilo pri prvi masaži, in tako ne dosežemo dolgoročnega učinka.

Nisem si mislil/a, da je masaža tako pomembna za aktivne in rekreativne športnike. Zakaj je temu tako?

Definitivno je za telo velik plus, če ga gibamo. A če telo samo gibamo, trpijo mišice, saj jih samo napenjamo in tako utrujamo. Masaža je lahko dobra preventiva, da mišica vedno ostane v prožnem stanju ali pomaga vrniti mišici prožnost, kadar je ta utrujena.

Od česa je odvisno, katero masažo mi priporočate?

Odvisno je od nujnosti potrebe za vaše telo ter od tega, kje je vaša največja telesna in tudi čustvena bolečina.

Kaj naredim po masaži?

Takoj po masaži je priporočljivo spiti nekaj tekočine, saj s tem pomagaš telesu, da se hitreje regenerira. Priporočam tudi vsaj nekajminutni počitek preden nadaljujete z delom, če le imate možnost.